ГоловнаРеєстраціяВхід
Вівторок, 14.05.2024, 03:26
Форма входу
Панель закладок

Меню сайту

Пошук оголошень
Автономна Республіка Крим [0]
Вінницька область [0]
Волинська область [0]
Дніпропетровська область [0]
Донецька область [0]
Житомирська область [0]
Закарпатська область [0]
Запорізька область [0]
Івано-Франківська область [0]
Київ [0]
Київська область [0]
Кіровоградська область [0]
Луганська область [0]
Львівська область [0]
Миколаївська область [0]
Одеська область [0]
Полтавська область [0]
Рівненська область [0]
Сумська область [0]
Тернопільська область [0]
Харківська область [0]
Херсонська область [0]
Хмельницька область [0]
Черкаська область [0]
Чернівецька область [0]
Чернігівська область [0]

Категорії

Реклама
Дошка безкоштовних оголошень України,Каталог сайтів,Каталог фірм,організацій та підприємств,Форум,Новини

ВСЯ УКРАЇНА
дошка безкоштовних оголошень

Дошка безкоштовних
оголошень України

Наше посилання
Підтримайте будь-ласка
ресурс-розмістіть наше
посилання на Вашому сайті

Головна » Статті » Нерухомість у регіонах

Дешево - не означає доступно
За кілька останніх місяців квартири по всій Україні втратили в ціні більше 30-50 відсотків. Житло справді дешевшає, але новоселами стають одиниці. Чому?

За інформацією Національної асоціації ріелторів, у грудні 2008 року рівень продажів нерухомості в Україні знизився на 88 відсотків порівняно з листопадом. Активізацію таких операцій на ринку нерухомості Києва слід очікувати не раніше березня 2009-го. А до попереднього обсягу продаж зможе повернутися через п'ять років.

При цьому президент Союзу фахівців з нерухомого майна (СФНМ)

О. Рубанов переконаний, що треба чекати не обвалу цін, а коригування вартості житла, оскільки ціни, які були два-три роки тому, нічого спільного з економікою не мали. Продавці готові скидати 20-30 відсотків від заявленої вартості, хоча ще рік тому максимально поступалися 1-3 відсотками. Істотні знижки робляться й на первинному ринку, особливо, якщо покупець готовий повністю заплатити за квартиру.

Як відомо, згідно з меморандумом порозуміння з будівельними організаціями та виробниками будівельних матеріалів і Кабінетом Міністрів, сторони-підписанти взяли на себе певні зобов'язання: уряд - напрацьовувати потрібні законодавчі акти, виробники - знизити вартість своєї продукції, а будівельники - обмеживши рентабельність, зменшити ціну квадратного метра житла.

Таким чином, уряд подбав про всіх учасників ринку житла і стабілізацію останнього.

За інформацією аналітиків ринку нерухомості, у Києві житло щотижня дешевшає. Але квартири не продаються, бо люди не мають доступу до іпотеки. Стоїть і "елітний" сектор ринку, який раніше був особливо жвавий. Покупці розуміють: можна заощадити й придбати пізніше, але дешевше.

У столиці України не реалізуються квартири вартістю 50 тис. дол., які ще торік продавалися за півгодини з трьома посередниками і скаженими відсотками. Експерти прогнозують до літа падіння цін на рівень 2002 року: 20-25 тис. дол. за однокімнатну в Києві.

На думку першого віце-президента СФНМ Ігоря Однопозова, до нинішньої ситуації на ринку нерухомості призвело: і згортання банками іпотечного кредитування, що зробило іпотеку недоступною, і очікування обвалу цін на житло. При цьому до 70 відсотків усіх операцій на ринку нерухомості проводилося зі спекулятивною метою. І сьогодні пропозиція домінує над попитом. А це означає, що ціни на житло не зростатимуть.

Велика пропозиція і малий попит б'ють по цінах і на оренду. Експерти прогнозують подальше зменшення розцінок. За даними сайтів нерухомості, в столиці знижки на щодобову оплату в межах 10-30 відсотків. У деяких агентствах з нерухомості пророкують здешевлення оренди, аргументуючи тим, що дуже дороге житло винаймати просто не будуть. Тому здавачі йтимуть на поступки, щоб не зазнавати збитків.

Отож, можливо, настають часи, коли на ринку нерухомості умови диктуватимуть покупець та орендар. А продавцям та орендодавцям доведеться бути поступливішими...

Загалом, за словами заступника генпрокурора Тетяни Корнякової, сьогодні у державі майже 50 тисяч підприємств займається будівництвом, з яких 90 відсотків - недержавної форми власності, повідомляє Укрінформ. Здавалося б, за такої кількості будівельних організацій квартири мали б дешевшати. Але не треба забувати про інтереси посередників і безконтрольність цільового використання коштів інвесторів. Водночас дві третини інвестицій, вкладених у будівництво, - гроші населення.

Аби виправити ситуацію, у сфері будівництва житла, на її думку, слід посилити державний нагляд, а також внести дуже серйозні зміни до закону про інвестиції.

- Упродовж двох останніх років до органів прокуратури надійшло понад 1,5 тисячі скарг від громадян, які потерпіли від незаконних оборудок забудовників, - каже Т. Корнякова. - На ринку цінних паперів у Дніпропетровській, Донецькій, Одеській, Харківській областях, м. Києві діють компанії з управління активами інвестиційних фондів, яких за місцем реєстрації не знайдеш, але їх не позбавляють ліцензій.

Є проблеми і з нарахуванням штрафів. Санкції визначаються на підставі документів, наданих самими забудовниками, які, як правило, занижують обсяги реально виконаних робіт. За такими фактами порушено кримінальні справи прокурорами Дніпропетровської, Донецької, Житомирської та інших областей. А ось Державна архітектурно-будівельна інспекція не завжди карає винних. Наприклад, за результатами двохсот перевірок у Кіровограді інспекцією накладено штрафів лише на дві (!) тисячі гривень. Хоча після прокурорських перевірок сума виросла до 1,6 млн.

З ПЕРШИХ ВУСТ

Днями Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко повідомила, що рекапіталізація двох державних банків (Ощадбанку та Укрексімбанку) допоможе відновити іпотечне кредитування. Суттєве збільшення статутних фондів цих установ, за її словами, зможе вдесятеро збільшити кількість цього фінансового ресурсу. Саме через іпотечне кредитування населення уряд має намір поновити обсяги будівництва житла. Прем'єр-міністр наголосила, що державні банки даватимуть кошти винятково на будівництво квартир.



Джерело: http://www.expres-neruhomist.com.ua
Категорія: Нерухомість у регіонах | Додав: realty-news (05.02.2009) | Автор: Оксана МАЛОЛЄТКОВА
Переглядів: 824
2009
 

Хостинг від uCoz
Copyright realty-news.at.ua © 2009-2024