ГоловнаРеєстраціяВхід
Вівторок, 14.05.2024, 17:07
Форма входу
Панель закладок

Меню сайту

Пошук оголошень
Автономна Республіка Крим [0]
Вінницька область [0]
Волинська область [0]
Дніпропетровська область [0]
Донецька область [0]
Житомирська область [0]
Закарпатська область [0]
Запорізька область [0]
Івано-Франківська область [0]
Київ [0]
Київська область [0]
Кіровоградська область [0]
Луганська область [0]
Львівська область [0]
Миколаївська область [0]
Одеська область [0]
Полтавська область [0]
Рівненська область [0]
Сумська область [0]
Тернопільська область [0]
Харківська область [0]
Херсонська область [0]
Хмельницька область [0]
Черкаська область [0]
Чернівецька область [0]
Чернігівська область [0]

Категорії

Реклама
Дошка безкоштовних оголошень України,Каталог сайтів,Каталог фірм,організацій та підприємств,Форум,Новини

ВСЯ УКРАЇНА
дошка безкоштовних оголошень

Дошка безкоштовних
оголошень України

Наше посилання
Підтримайте будь-ласка
ресурс-розмістіть наше
посилання на Вашому сайті

Головна » Статті » Нерухомість у регіонах

Налітай, житло дешевшає!

Помешкання у Львові можна знайти за вдвічі нижчу ціну, ніж улітку. Але таких домовласників у відчаї наразі небагато

Покупці житла, котрі мають у «панчосі» кількадесят тисяч доларів, зараз нечасті гості на ринку житла. Змордовані кредитами і фінансовою кризою власники помешкань просто-таки полюють на них. Песимісти пророкують різкий обвал цін на львівські квартири ближче до весни. Рієлтери ж обережніші у своїх прогнозах: мовляв, ніхто не віддаватиме своїх «квадратів» задурно. Дехто з маклерів узагалі уникає коментарів – аби не баламутити ринку.

Ринок ожив…

Після тримісячного затишшя на ринку нерухомості почалося пожвавлення, ділиться спостереженнями з «Газетою...» керівник рієлтерської компанії «Істейт Ексклюзив» Євген Міщанчук.

– Ті люди, які змогли забрати свої депозити з банків або ж просто мали гроші й вичікували, коли знизяться ціни на житло, зараз в активному пошуку дешевих помешкань, – каже він.

– А от у листопаді-грудні ринок був майже мертвим. Траплялися поодинокі угоди купівлі-продажу квартир. Переважно якщо продавець розумів – краще нині трохи знизити ціну, ніж чекати до лютого, щоби продати квартиру за ті самі гроші.


…але ціни падають

Власникам доларової готівки пощастило – ціни на міські помешкання, які ще донедавна впевнено зростали, кілька місяців поспіль так само впевнено повзуть униз. За даними компанії «Росан-інвест», торік вартість львівського житла впала на 14% у доларовому еквіваленті.

Якщо на початку 2008-го середньостатистичний «квадрат» вторинного житла в місті коштував 1 тис. 880 дол. США, а в серпні – поза 2 тис., то наприкінці року – вже 1 тис. 626, підрахували фахівці «Росан-інвесту».

Найбільше подешевшали помешкання в панельних будинках спальних районів. «Ціни на них зменшилися на 30-40% порівняно з літом», – стверджує керівник рієлтерського бюро «Маклер» Еліна Сеннікова. Однокімнатну квартиру в районі Наукової, за яку ще рік тому доводилося платити 60-70 тис. дол. США, нині можна придбати за 50 тис. дол. США.

За даними «Росан-інвесту», такі помешкання втратили за рік 23% своєї доларової вартості. У середньому квадратний метр дешевшого житла наприкінці 2008-го коштував приблизно 1 тис. 100 дол. США, тоді як іще на його початку за «квадрат» у будинку на Сихові чи Науковій просили в середньому 1 тис. 400 дол. США.

Натомість власники елітних осель у центрі міста не поспішають продавати їх за безцінь, сподіваючись на ліпші часи, хоча ціни впали й на житло в центрі. «Навесні 2008-го квадратний метр такої нерухомості міг коштувати 3 тис. дол. США. Зараз її можна придбати по 2,3-2,5 тис. дол. за «квадрат», – розповідає «Газеті...» пані Сеннікова.

Подекуди власники помешкань готові сторгуватися з покупцем і за менші гроші. «Квартиру, за яку ще влітку хотіли 80 тис. дол., нині продають за 42 тис. дол. США. Йдеться про двокімнатне помешкання на Науковій», – каже пан Міщанчук.

Однак, зауважує він, такі пропозиції на ринку трапляються наразі рідко. Зазвичай, якщо власник квартири опинився у скрутній ситуації, а чекати на «багатшого» покупця не має часу. Наприклад, за аналогічне житло «терплячі» хазяї хочуть 50-55 тис. дол. США.


Віддам кредит у добрі руки

Поменшало не лише покупців, а й продавців нерухомості. «Нині виставлено на продаж 15-20% того, що продавали наприкінці літа минулого року, – говорить Євген Міщанчук. – Багато людей просто зняли свої квартири з продажу, мовляв, почекаємо, поки ринок стабілізується».

Домовласники готові потерпіти навіть кілька років, додає рієлтер. Активні хіба ті продавці, яким із певних причин потрібно позбутися житла: хтось їде жити за кордон, хтось утратив джерело доходів і не може сплачувати кредит.

За спостереженнями Еліни Сеннікової, власників, які знімають свої помешкання з продажу, небагато. Зазвичай люди, яким не спішно продавати, просто «тримають» стару ціну. Натомість побільшало «кредитних» квартир. «Пропонують їх переважно власники, оскільки банкам вигідніше домовитись із позичальником і продати квартиру спільними зусиллями», – зазначає пані Сеннікова.

За її словами, на ринку практикують і схеми, коли просто міняється позичальник. Тобто квартиру разом із кредитом продають новому власнику, який і далі сплачує банку борг за неї. Виходить такий собі кредитний «секонд-хенд».

Брак готівки змушує учасників ринку згадати про призабуті операції обміну житла. Таких пропозицій на ринку побільшало, щоправда, кажуть рієлтери, особливого успіху городяни досягають зрідка – адже люди у Львові перебірливі. Іноді потенційні покупці «прокручують» унікальні оборудки. Один пан, який мав дорогу машину, але потребував житла, вирішив свою проблему в оригінальний спосіб.

Оскільки продати авто нині нелегко, він обміняв його на щебінь, щебінь продав, а на виручені гроші планує купити квартиру, розповів пан Міщанчук.

Рієлтери не беруться прогнозувати, що буде далі з цінами на львівські помешкання. Кажуть, усе залежатиме від економічної та політичної ситуації в країні. Песимісти переконують: іще кілька місяців – і квартири можна буде придбати за копійки, доларів по 500 за «квадрат».

Рієлтери, з якими спілкувалася «Газета...», наполегливо відмовляються вірити в це. Мовляв, таке не вигідно ні власникам помешкань, ні банкам, в активах яких щодня більшає заставного житла. Попри це, грошовиті громадяни все ж не поспішають скуповувати квартири, які подешевшали, сподіваючись на те, що ціни падатимуть і надалі.


«Леді Ю» спішить на поміч

Прем’єр-міністр планує розпочати боротьбу з кризою із будівельних майданчиків

Голова уряду Юлія Тимошенко придумала, як упоратися з економічною кризою в країні. Вона має намір підтримати матеріально будівельні компанії, які ще торік мусили призупинити роботи на своїх майданчиках.

Губернатори та мери вже отримали від прем’єрки завдання – провести інвентаризацію «недобудів». У такий спосіб Юлія Тимошенко планує з’ясувати, скільки коштів потребують будівельники, аби на їхніх майданчиках знову з’явилися робітники в касках. Відтак будівельні компанії зможуть розраховувати на фінансування.


Квартира задурно

Стати власником помешкання у Львові можна і без грошей. Щоправда, треба почекати років із 40

У вівторок міський голова Андрій Садовий урочисто вручав ключі від нових помешкань 14 львів’янам. Щасливими власниками квартир стали городяни, які стали на квартирну чергу ще в 1960-х роках, та мешканці «аварійок». Тепер вони житимуть у новенькому будинку на вул. Полуботка.

У квартирній черзі міста зараз 40 тисяч міщан. Щоправда, в них небагато шансів отримати житло «за так». «Ледве чи вже буде таке масове будівництво житла за державні кошти, як колись», – «потішив» людей мер



Джерело: http://lviv.mycityua.com
Категорія: Нерухомість у регіонах | Додав: realty-news (05.02.2009) | Автор: Ірина СМЕРТИГА
Переглядів: 936
2009
 

Хостинг від uCoz
Copyright realty-news.at.ua © 2009-2024